2018. május 10., csütörtök

Hello London

Tegnap este kitörtem a rutinból és elmentem egy városnéző sétára két barátnőmmel. Nevezetesen egy Jack the ripper sétára mentem Miriammel és Laurennel. És persze tök szuper volt. Egyrészt mindig jó dolog valami olyat csinálni, ami nem a megszokott kerékvágás, másrészt mindig is imádtam Londonban sétálni.
Reklám helye: wondersoflondon.co.uk ingyenes sétájára mentünk, amin Victor vitt minket végig a különböző gyilkosságok színhelyein, elmesélve a hozzájuk fűződő sztorikat. (Na jó a végén kapott jattot, azért senki sem gondolta, hogy itt bármi is ingyen történik.)
Aldgate metromegállónál gyültünk, hogy a cityből White Chapelbe sétáljunk. A környék még ma is gyors ütemben változik, felhőkarcolók nőnek gomba mód, amitől a térképet kb. 5 évente újra kell rajzolni. De még mindig megtalálni az öreg épületeket is, amik akkorban az 1880-as években itt álltak és máig is tanuskodnak a gyilkosságokról.
Crimescene
Nagyon jól összerakott kis túra volt és Aldgate-től átsétáltunk Spitalfields marketig, közben hallhattunk szegény áldozatokról, kik voltak ők, hogy éltek és különböző elméleteket, arról, hogy ki is lehetett Jack the Ripper. Nekem az tetszett a legjobban, amely szerint Victoria királyné szabadkőmüves dokija követte el ezeket  a gyilkosságokat, a királyné rendeletére, hogy elhallgatassa a prostituáltakat, akik zsarolni próbálták őt. Állítólag Prince Albertnek volt White Chapelnél egy törvénytelen fia.
A túrát azonban nem csak azért volt érdemes végigjárni, hogy némi vérfagyasztó horrorsztorit hallgassunk, hanem mert Victornak nagyon jó történelmi tudása volt, hogyan is éltek akkoriban az emberek itt Londonban, főként White Chapel-nél. A terület az akkori város (city) falain kívül volt és a darkest london gúnynévre hallgatott, nemes egyszerűséggel azért, mert nem volt közvilágítás. Plusz hozzájött a sűrű köd, amit a környező gyárak kéményeiből kiáramló füst alkotott. Rengeteg sztorit hallottunk, hogy éltek itt az emberek és hogy mennyire szegények voltak. Igazán érdekes időutázban volt részünk és ahogy belegondoltam, mik történtek akkor ott azokon az utcaköveken, ahol végigvonultunk, nem csak a gyilkosságok miatt, hanem a nyomor miatt is, bizony nagyon hálás vagyok, amiért a mi életünk már sokkal könnyebb.
Az egyik tetthelynél. Ez a ház azóta sem változott
Sötét sikátor tökéletes hely a gyilkolásra

Viktor nagyon szuperül mesélt. Szinte megelvenedettek elöttünk a szereplők. Képzeletben láttam lepörögni az eseményeket és a túra végére mind az 5 áldozatról kaptunk egy kedves élettörténeti anekdotát is. Hogy némi fényt adjon nekünk a sztori végére Viktor elmesélte, hogy azért valami jó is kisült ebből a brutálisan véres történetből. Mikor az 5. áldozatot hihetetlen brutálisan gyilkolta le Jack a temetésen egyész White Chapel megjelent, összefogtak és követelték a királynőtől, hogy tegyen valamit. Ennek következtében a királynő azonnal bevezetette a közvilágítást a környéken és a fejlesztések azóta sem állnak le. A környék ma furcsa kombinációja régi és újnak. Divatos hipszterek és bankárok lepik el az utcáit. Ne is beszélve a folyamatos turistaáradatról. Nem a mi csoportunk volt az egyetlen. Az este folyamán még legalább 5 másik Jack the riper turistacsoportba botlottunk.
Ez az utca még ma is úgy néz ki mint akkor. Leszámítva az autókat és a közvilágítást

Ez az utca sem változott a házak tekintetében


Victor és a csapat


White Chapel utcáin

Felhőkarcolók és régi házak


Eclectic London

Ez nem volt helyszín, csak úgy tetszett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése